טיפול לניוון מרכז הראיה הקשור לגיל, נמ"ג
AMD, Age-related Macular Degeneration
פרופ' אילה פולק מומחית בעלת שם בינלאומי למחלות רשתית, מטפלת במחלת ניוון מרכז הראיה הקשור לגיל.
כמה מילים אודות המחלה.
ניווןמרכז הראיה תלוי גיל, מהווה את הסיבה העיקרית המובילה לעיוורון בעולם המערבי באוכלוסייה מעל גיל 50. היא פוגעת ב 8.7% מאוכלוסית העולם.
עם העלייה בתוחלת החיים, ההערכות מנבאות כי 288 מיליון אנשים ברחבי העולם ילקו במחלה זו בשנת 2040, לעומת 196 מיליון חולים, כיום.
המחלה פוגעת ברשתית – שהינה הרקמה העצבית של העין והממוקמת בחלקה האחורי. של גלגל העין
הפגיעה במחלה מתמקדת במרכז הראיה ברשתית באזור הנקרא "הכתם הצהב" (מקולה) והאחראי על איכות הראיה. וראית צבעים
לפיכך, פגיעה באזור הזה גורמת לפגיעה משמעותית בראיה המחלה מתבטאת בשתי צורות עיקריות. האחת קרויה הצורה "היבשה" והשנייה קרויה הצורה "הרטובה".
הצורה היבשה
זו הנפוצה יותר בכ- 90%-85 מהמטופלים, וביטוייה קלים יותר, אבל דורשת מעקב שיגרתי קבוע.
מטרת המעקב הוא לעמוד על קצב התקדמות השינויים לאיתור מוקדם של המעבר מהצורה "היבשה" הקלה והבינונית לצורה היבשה המתקדמת או מעבר לצורה "הרטובה".
טיפול:
הטיפול המומלץ הקיים הוא נטילת תרכובת ייעודית למחלה זו של ויטמינים ומינרלים.
נטילת התרופות מקטינה ב- 25% את הסיכון למעבר המחלה מהצורה ה"יבשה" ל"רטובה".
לאחרונה אושרו 2 תרופות כטיפול במצב היבש המתקדם ומטרתו לעצור את התקדמות המחלה. התרופה לא מאושרת לטיפול ע"י משרד הבריאות – אבל כן מאושרת להביאה ארצה באישורים מיוחדים. התרופה היא "אור בקצה המנהרה" אולם היא לא מתאימה לכל אחד, ותלויה בהתאמה למטופל תוך התחשבות בגורמים עיניים ובריאותיים כללייםץ היא מהווה פריצת דרך לטיפול אולםיעלותה היא רק בתחום של כ-20% מהמקרים. כיוון שבמצב הנוכחי גם 20% יכול להית משמעותי- יש לבחור ולהתאים בקפידה לכל מטופל את התרופה. התרופה נקראית סיפובר (Syfovre) מנגנון הפעולה שלה הוא על שלב במערכת החיסון מערכת המשלים והיא כמו רוב התרופות לרשתית ניתנת בזריקה לחלל העין . התרופה השניה שאושרה ע"י ה FDA אולם עדיין לא הובאה ארצה- עובדת גם על מערכת המשלים בשלב אחר של התהליך החיסוני כיום ממשיכים להתקיים מחקרים בינלאומיים לפתוח תרופות חדשות בעלות יעילות גבוהה יותר למניעת החמרה ועצירה של השלב היבש המתקדם התרופה ניתנת במימון פרטי או בהשתתפות חברות הביטוח הרפואי.
הצורה הרטובה
צורת ביטוי זו היא אמנם נדירה יחסית 15%-10 מהמטופלים, אולם תופעותיה קשות יותר ועלולות לגרום לפגיעה משמעותית בראיה עד לעיוורון לפי המחוקק. אכן צורה זו מהווה את הסיבה השכיחה לעיוורון כתוצאה מהמחלה וגם כסיבה הראשונה בשכיחות לעיוורון בעולם המערבי. הצורה "הרטובה" מתאפיינת על ידי צמיחה לא מבוקרת של כלי דם חדשים בלתי תקינים באזור מרכז הראיה ברשתית הגורמים לדימומים, דליפת נוזלים ויצירת בצקת המובילים להרס בלתי הפיך לתאי העצב באזור מרכז הראיה.
טיפול:
הטיפול מכוון כנגד כלי הדם החדשים ומטרתו הסרת האיום של התוצאות השליליות של שגשוג כלי הדם הבלתי תקינים. מוקד הפתוח בשנים האחרונות הוא של תרופות נוגדות צמיחת כלי דם שמטרתן לספוג את הבצקות, לגרום לנסיגה ולמנוע צמיחה של כלי הדם הבלתי תקינים. התרופות נקראות תרופות נוגדות צמיחת כלי דם או אנטי-אנגיוגניות.
Anti-Vascular Endothelial Growth Factor, Anti-VEGF.
היום ישנן 5 תרופות ממשפחת נוגדות כלי דם: לוסנטיס, אליאה אבסטין וואביסמו. לאחרונה נכנסה לשימוש תרופה נוספת לשימוש במקרים מיוחדים הנקראת: באביו.היתרון של מספר תרופות-הוא קיום חלופה טיפולית גם בהעדר תגובה טובה לטיפול בתרופה מסוימת. כל התרופות ניתנות ישירות לעין, בזריקה.
תוצאות המחקר של שימוש בתרופות הראו יעילות רבה של התרופות:
1. התייצבות הראיה ב-95% בעיניים שקבלו טיפול בהשוואה לעיניים שלא טופלו.
2. סיכוי של כ-35% – 40% לשיפור ראיה בעיניים שטופלו לעומת עיניים שלא קבלו את התרופה.
המחקר גם הראה שתופעות הלוואי הן מועטות ושהתרופות בטוחות ברב המקרים.